Konst i Gryt

Verksamhet

2017: Konst i Gryt 10 år – Sissel Wibom

2017 firade Konst i Gryt tioårsjubileum med en utställning av Sissel Wibom. Hon är född 1962 och kanske mest känd som en av Sveriges främsta porträttmålare med sådana porträtt som dem av Jan Malmsjö och Marie Göranzon som hänger i Dramatens foajé, Jeanette Bonnier på Bonniers konsthall, Margareta af Ugglas på Utrikesdepartementet och många fler. Sissel Wibom är utbildad på Konsthögskolorna i Paris och Stockholm. Hon har undervisat i måleri och teckning på Konstfackskolan och andra konstskolor. Under sommarmånaderna har hon sedan flera år kurser i klassiskt måleri på La Petites Landes i Loiredalen, gården som hon förvaltar efter sin mormor och morfar, som också var konstnärer. Hon fick tidigt stora uppdrag att avporträttera skådespelare, politiker och andra offentliga personer. Den egna familjen – föräldrar, syskon och barn har också varit personliga och rörande motiv för hennes måleri, liksom de starka självporträtt hon återkommit till genom åren. Sissel Wiboms måleri knyter an till en nordisk konsttradition med rötter hos Anders Zorn och Skagenmålarna, även om hennes motiv och teman ofta har ett mer kvinnligt präglat utforskande och gestaltande. Sissel Wiboms utställning på Konst i Gryt sommaren 2017 omfattade tre teman som alla rör barndomen, minnet och arvet. Älvlek är namnet på målningarna av de lekande småflickorna vid vattnet. Vattenspeglingar, ljus, barnens rörelser och naturen runt älven har hon utforskat i olja, akvarell och kolteckning med ett handlag som inte står det klassiska måleriet hos de gamla nordiska mästarna efter. De små porslinsfigurerna – figurinerna – från barndomen, så sköra att man inte kan leka med dem, men betrakta och beundra från olika håll, sätter Sissel breda guldramar på, i förtjusning över den lilla Druvpojken, Pudervippan och Dansösen. Till slut mormors alla franska kannor som hon samlade på – hur många hade hon egentligen? Genom att ställa dem i par, grupper, tätt tillsammans eller glest, även ensamma och på väg bort, blir det till en magisk lek med gestalter, relationer, drama. Samtidigt ett strålande vackert måleri. Sissel Wiboms utställning på Konst i Gryt var inte en porträttutställning. Dock fanns här ett par självporträtt, varav det mindre är gjort av en mycket ung person som precis påbörjat sitt konstnärskap. Astronaut har hon kallat det, vilket kan ha med klädseln att göra, men också med den rymd av tid och möjligheter som finns framför henne. Ansiktets ljusa allvar motsvaras av det som finns i det andra porträttet, gjort trettio år senare, med tyngden och kraften som kommer med livserfarenhet, stillsamt inristat. Det är en storartad gestaltning av tid, det inre och det yttre, avspeglat i ett ansikte. Vernissage för medlemmar i Konst i Gryts Vänner och andra inbjudna var söndagen den 13 augusti, med invigningstalare Per Naroskin, psykolog, psykoterapeut, författare och spanare. Film från invigningen med bilder från utställningen finns här nedanför.

2016: Solbacka 1 år – Magisk Afton på Gryts Hembygdsgård

Den 10 september avslutade vi sommaren med en hejdundrande arabisk-svensk kulturfestival på Gryts hembygdsgård – Solbacka 1 år – Magisk Afton! Konst i Gryts styrelse samarbetade med en projektgrupp från Solbacka – Taleb Mosyri, Omar Sadek och Ahmad Alchatta, vid planeringen och genomförandet av festivalen samt representanter för hembygdsgården. Gnesta kommun finansierade generöst – det största bidrag vi någonsin mottagit – genom ett nyinrättat integrationsbidrag. Avsikten var att hälften av publiken skulle vara Stjärnhovsbor och hälften asylsökande och vi räknade med att ta emot 200 personer totalt. Biljetter bokades vid Medborgarkontoret och såldes på Solbacka för kraftigt reducerat pris (20 kr) Alla barn fick komma gratis. Eftersom vädret var strålande – en solig och varm sensommardag – kunde vi flytta ut artistuppträdandena utomhus och framåt kvällen strömmade ytterligare publik till – sammanlagt var vi uppemot 300 personer. Programmet var av högsta kvalitet, med Bissas magiska cirkus med björnen Honungstass, nyckelharpisten Sunniva Abelli med svenska och arabiska folkmusiker, makalös eldshow med Serpen och till sist fantastiska världsmusikgruppen Tarabband, med sin stjärna Nadine Al Khalid, som fick alla att dansa under stjärnorna. Under hela festivalen serverades en trerätters arabisk grillbuffé, viket ingick i biljettpriset. Kvällen innebar möten, samtal och samvaro under festliga former mellan asylsökande och bybor. Stämningen var varm och familjär, med många barn, både svenska och arabiska. Tolv festivalarbetare från Solbacka såg till att allt fungerande på bästa sätt under ledning av Christian Berglund från hembygdsgården. Tack Gnesta kommun! Tack Solbacka-folket! Tack Gryts Hembygdsgård! Det blev en minnesvärd kväll för alla.

2016: Odling på Solbacka

Genom en generös donation av Leif GW Persson har Konst i Gryt fått möjlighet att driva ett odlingsprojekt på Solbacka Integrationscenter. Donationen riktade sig till de boende på flyktingförläggningen för ett valfritt projekt. Vi beslutade att medlen skulle användas långsiktigt i form av ett odlingsprojekt, som skulle kunna starta under våren och pågå hela sommaren fram till hösten. Alla som anmälde intresse att delta fick pallkragar och jord samt välja de grödor de önskade odla. Det blev grönsaker – tomater, gurka, paprika, majs och potatis och bär och frukt som jordgubbar, hallon, vattenmelon samt blommor och kryddväxter av många slag. Platsen som tilldelades odlingslotterna av Solbackas ledning var den gamla tennisbanan, där vatten redan fanns draget. Trädgårdsredskap införskaffades och ett mindre växthus uppfördes av de boende liksom ett litet redskapsskjul. Blomstergården i Gnesta har sponsrat projektet med en frikostig rabatt på alla inköp och även Mäster Claes bidrog med prima jord och mängder av grödor från sitt trädgårdsföretag. Odlingen på Solbacka har blivit en rofylld plats där man gärna sitter och småpratar om kvällarna och går och pysslar med det som växer. Var och en sköter om sina egna och även andras lotter. Det finns mycket kunskap om odling hos flera av de boende som kommit väl till pass. Vi vill från Konst i Gryts och de deltagandes sida varmt tacka donatorn samt övriga sponsorer av projektet.

2016: Kristina Abelli Elander – måleri, installation, film

Superbruden har aldrig sommarlov var namnet på Kristina Abelli Elanders utställning sommaren 2016., vilket anspelade på hennes tidigare stora utställning på Kulturhuset – Superbruden. Utställningen innehöll både flera stora målningar ur hennes Street-serie, t.ex. Lucy in the Sky och en installation ur hennes Alien verk, nämligen sakta snurrande mamsellaliens runt ett blått virkat vattenfall som föll ner från taket.
Vernissagen invigdes av gruppen Träningsverk med risk för Huvudvärk som i rosa trikåer framförde sånger med feministisk twist som väckte publikens förtjusning.
I kaféet hade Krissan en rad mindre målningar och även textila collage, samt två riktiga superbrudar med döskallar. Där visades också den fantastiska filmen om henne “Från morgon till kväll” som sågs av många människor under sommaren.

2015: Linda Karlsson – keramisk skulptur Håkan Wennström – teckning, film

2015 visade Linda Karlsson sin keramiska konst i utställningen Unarmed. I kaféet fanns Håkan Wennströms projekt Tombstone Blues – teckningar och akvareller. Lindas utställning var en installation med keramiska figurer och en mycket personlig berättelse om utanförskap, utsatthet och annorlundaskap. Den tre meter höga keramiska skulpturen “gula prinsessan” utgjorde utställningens centrum. Runt henne kretsade  “the rescue team” som med guldsvävare kunde uppsöka de nödställda. Utställningen väckte mycket stort intresse, särskilt bland barn och ungdomar – skratt och tårar.
Invigningstal av Lars Ohly på vernissagen 2015 – Om konst och demokrati
Håkans utställning var på sitt sätt också en installation, där berättelsen kretsade runt en sjukhusvistelse med utsikt från ett fönster över Norra Kyrkogården. Som med en fast kamera noterade han allt vad som hände nere på gatan, vid järnstaketet och en flik av kyrkogården l en serie små teckningar och akvareller. I anslutning till utställningen visades även kortfilmen När vi dör som Håkan gjort i collageform med text av Tomas Tidholm.
En artistkväll hölls under sommaren med musikerna Tuomo Haapala, Marie Selander och Lennart Söderlund. Även Håkan Wennström bidrog till musiken med ett eget litet gästspel.

2014: Björn Lövin – installationer

2014 visade Konst i Gryt en retrospektiv utställning av Björn Lövin. Utställningen var en minnesutställning över den för fem år sedan bortgångne konstnären. Hans dotter, dåvarande biståndsministern Isabella Lövin som förvaltar hans konstnärliga arv, invigde utställningen.
Jakob Zetterström som kände Björn och hans kontnärskap väl var curator.
Om Björn Lövin på Konst i Gryt sommaren 2014 av Jakob Zetterström
Delar ur några av Björn Lövins mest uppmärksammade utställningar visades. Herr P:s penningar, In Memoriam, Live Show, Minnet sviker, C – kampen om verkligheten, samt måleri och skulptur.
Minnet sviker – Film av Jakob Zetterström om Björn Lövins utställning 1977 inom Kulturhusets projekt “Sverige i tiden 1900-1920”.
På Avesta Art höll Kalle Boman, som samarbetat med Björn i hans olika filmprojekt, en föreläsning med dokumentärfilmer om Björn, under utställningstiden. Röster ur gästboken vittnade om ett mycket stort intresse för utställningen. En artistkväll hölls under sommaren med Karin Höghielm som framförde sin Vocalweaves och eldartisten Serpen.

2013: Erland Cullberg – måleri, teckning, grafik

2013 års konstnär var Erland Cullberg – nyligen bortgången, mytomspunnen och ikonisk i den svenska konstvärlden. Utställningen kallad “Färgen och hela härligheten” hade hans yngre bror Staffan som curator och visade måleri, teckning och grafik. I “Erlands café” hade scenograf Ann Grill gjort ett minnesrum med fragment, texter, föremål och bildspel ur konstnärens liv. Konst i Gryt hade med ekonomiskt stöd från Gnesta kommun och Leader Inlandet kunnat iordningsställa ytterligare ett rum för konstutställning i tiondeladan, som fylldes av den store koloristens verk. En oförglömlig artistkväll “Musik till måleri” tillägnades Erland Cullberg av Tuomo Haapala och Marie Selander som bl a satt musik till olika citat av konstnären “livet är som ett dåligt pensionat….” mm. En annan kväll kom numera traditionsenligt Sissela Kyle och fyllde lokalen till sista plats. Utställningen väckte stor uppmärksamhet och fick en strid ström av besökare dagligen hela sommaren.

2012: Maria Miesenberger – skulptur, fotografi

Sommaren 2012 firade Konst i Gryt femårsjubileum med en utställning av en av de mest framgångsrika och hyllade samtida svenska konstnärerna för närvarande – Maria Miesenberger.  Invigningstalare var Ewa Kumlin, VD för Svensk Form. Dessutom visades en miniutställning i kafeet med samtliga konstnärer som tidigare ställt ut på Konst i Gryt; Lenny Clarhäll, Enno Hallek, Claes Jurander, Harald Lowden, Edna Martin, Tobias Martin, Petra Westermark. Vanligtvis finns Maria Miesenberger på de stora konstinstitutionerna, nyligen på Liljevalchs Konsthalls utställning Helvete och på nyöppnade Artipelag. Nu i vinter har hon en stor, mycket omskriven utställning på Galleri Lars Bohman i Stockholm. När hon i somras ställde ut sina outgrundligt intressanta, oroande och vackra bilder och skulpturer i Konst i Gryts idylliska prästgårdsmiljö visade det inte minst på mångtydigheten i hennes verk. Utställningen uppmärksammades stort i press och radio. För Konst i Gryt var det ett prestigefyllt evenemang. Även sommarens artistkvällar var av högsta klass och drog fulla hus. De inleddes med det legendariska musikerparet Tuomo Haapla och Marie Selander från Julitta. Därefter blev det en bejublad kväll med Sissela Kyle i sitt esse och musikaliskt intermezzo av Göran Thorell. Sommaren avslutades magiskt med Pär Sörman om Dan Anderssons liv och dikt.

2011: Enno Hallek – skulptur, grafik  Harald Lowden – måleri

2011 ställde Enno Hallek ut sina bärbara solnedgångar. såglandskap, och vattenpass på Konst i Gryt och Harald Lowden, som varit hans elev på Konstakademien, sina målningar i olja och i oljepastellkrita/akvarell. Förre chefen för Statens Konstråd Staffan Cullberg presenterade konstnärerna, insiktsfullt, roligt och intressant. Anders Clason, för dagen iklädd ett Morris-tyg, bidrog också med tänkvärda ord. Barbara fann att utställningen var som en sommarförälskelse; “den går fort över, men man glömmer den aldrig”.
Första fredagskvällen ägnades åt Möte med konstnärerna; Jakob Henriques spelade klassisk gitarr framför Ennos Aurora. Harald berättade om sitt konstnärsskap.
Pär Sörmans kväll med Dan Andersson fick flytta in i galleriet p g a regn, det blev proppfullt med folk, och stämningen var förtätad. Bakande värme och sol var det däremot då Abellis magiska teater drog in på gårdsplanen med clown, sibylla, eldkastare och en makalös föreställning med Harald och Bissa. Sist kom också björnen Honungstass och tog alla med storm.
På avslutningskvällen med Kjell Fagéus och Lennart Söderlund som spelade ett vackert homage till Monica Zetterlund var 100 personer samlade i den sköna sensommarkvällen. Anders Clason fick sista ordet och skapade som vanligt stor förtjusning.

2010: Lenny Clarhäll – skulptur, grafik

2010 var det skulptörenen Lenny Clarhäll som visade skulptur och grafik på Konst i Gryt – i galleriet, på bryggan och i trädgården.
Psykiatern Johan Cullberg invigde utställningen med en vacker betraktelse över vännen Lenny.
I anslutning till konstutställningen hölls en välbesökt programserie som belyste olika aspekter av Lenny Clarhälls konstnärliga arbeten.
Medverkande var folklivsforskaren Bengt af Klintberg, som talade om mytologiska djur i Lennys konst, musikproducenten Göran Bergendal som talade om utställningen Tre spelmän och konstvetaren Staffan Cullberg som talade om Lennys verk i offentlig miljö.
Konst i Gryts Vänner fick omkring 150 medlemmar 2010.

2009: Claes Jurander – måleri Petra Westermark – bildväv

2009 års konstnärer var professorn och ledamoten av Kungliga akademien Claes Jurander som arbetar med måleri, animation, teckning mm. och Petra Westermark som arbetar med bildväv, textiltryck och akvarell.
Utställningen invigdes av f. statsministern Göran Persson som talade personligt, fängslande och pedagogiskt om sitt eget mödosamt förvärvade konstintresse.
Konstnärerna presenterades av Anders Clason, nybliven ordförande i Konst i Gryts Vänner.
På kvällstid hölls möte med konstnärerna, filmvisning och pubkvällar på kaféet för medlemmarna i konstföreningen.

2008: Edna Martin – textil Tobias Martin – metall

Som första utställning visades 2008 en minnesutställning med verk av textilkonstnären professor Edna Martin och metallkonstnären Tobias Martin.
Kulturrådet Anders Clason invigde utställningen och höll ett mycket uppskattat, humoristiskt och träffande tal om vännen Edna.
Konst i Gryt besöktes av flera hundra gäster under juli månad.