Konst i Gryt

Gryts gamla prästgård i Stjärnhov

Gryts gamla prästgård ligger idylliskt i kyrkbyn vid Gryts kyrka, tre km nordväst om Stjärnhov i Sörmland. Kyrkan är från 1100-talet och uppskattad för sommarbröllop och barndop. Runt omkring i de lantliga omgivningarna betar får, kor och hästar i hagarna. Gryts socken är två mil lång och en mil bred och har 48 sjöar. Den har kallats Sörmlands öga.

Gryts gamla prästgård består av två byggnader – bostadshuset och gårdshuset och dess historia går tillbaka till 1699. Bostadshusets norra del är den första kända prästgården i Gryt.

När en större prästgård uppfördes 1765 flyttades den gamla prästgården och lades i vinkel mot den nya. Även gårdshuset, den så kallade tiondeladan, som härrör från samma tid, flyttades 1773 till den andra sidan om gårdsplanen, så att den nya prästgården därmed fick två flyglar.

Prästgårdens historia är noggrant nedtecknad av prästen Pehr Hedberg (Pehr Hedberg – Lantpräst i Gryt 1764 – 1797, av Ingrid Rydefalk). Boken finns att köpa i kyrkan.

1765 års prästgård revs när den nuvarande prästgården uppfördes 1907, men de två gamla prästgårdsflyglarna bevarades. Kyrkan har därefter använt prästgårdsflyglarna som arrendatorsbostad, pastorsexpedition, kyrkvaktmästarbostad, museum, kantorsbostad, uthyrning mm. 1997 lät kyrkan avstycka prästgårdsflyglarna med kringliggande trädgårdsmark och sålde som privatbostad, varvid namnet Gryts gamla prästgård återtogs.

Stadgar

Gryts gamla prästgård ligger tre kilometer utanför Stjärnhov, strax intill Gryts kyrka. Stjärnhov ligger mellan Gnesta och Flen.

Från Stockholm går det pendeltåg till Gnesta, och därifrån bussen mot Flen som stannar i Stjärnhov. Se 
www.sormlandstrafiken.se för busstider.


Med bil från Stockholm åker man E4:an söderut, förbi Södertälje och tar av till väg 57 mot Gnesta och Flen. För vägbeskrivning se www.eniro.se.


Omgivningar


I Stjärnhov finns pizzeria, ICA och bensinstation.


I Gryts kyrkby finns Kyrksjön med en fin badplats med sandstrand och bryggor, hembygdsgård samt Hårfagre med turridning www.ridtur.se.